Vervolg van succesvol zaken doen

BELVEDERE
ZWOLLE

"Architect doet
dingen slimmer"

BELVEDERE ZWOLLE


SUCCESVOL
VERVOLGPROJECT

De realisatie van de woningen in het project Frankhuis Zwolle verliep dusdanig succesvol dat deltaWonen ons en onze partners heeft uitgenodigd voor een vervolgproject met dezelfde ambities. De ontwikkeling betrof 9 energienotanulwoningen aan de Belvédère in Zwolle. “Een andere plek dus totaal andere woningen,” zo verklaart architect Rob Moritz van 19 het atelier de woningen met lessenaar dak.


“De statige laan vraagt om een totaal andere woning dan een straat aan een park. Een hoge voorgevel biedt iets extra’s en het dak zorgt voor optimaal gebruik van zonnepanelen.” Moritz vertelt met een glimlach over de discussies die er waren om dit project tot stand te brengen. “Je hebt als bouwer en architect hetzelfde belang en je wilt het maximale eruit halen.” ’s Avonds doorwerken met eten erbij gebeurde dan ook weleens. “Ik ga regelmatig op de stoel van de aannemer zitten. Het zorgt dat je begrip krijgt voor elkaar en dan maak je de mooiste dingen.”

SNELHEID DOOR ERVARING


De financiële voorwaarden en ambities van project Frankhuis werden door deltaWonen vertaald naar Belvédère. “Zo konden we snelheid maken, fijn dat dat zo kon. Dit biedt voordeel voor gemeente en huurders.” deltaWonen koos ervoor om groot gedeelte van het voordeel van de energienulnota woningen naar de huurder te laten gaan. “We verduurzamen met een doel. Prettig dat voor onze huurders de woonlasten beheersbaar blijven.”

ARCHITECT DOET DINGEN SLIMMER


Moritz benadrukt dat het bij ieder plan draait om je verplaatsen in de opdrachtgever en de eindgebruiker. “Het beroep van architect is dingen slimmer doen. Wij geven een concept meerwaarde en denken mee in de gebruikswaarde. Hier moest een bruikbare zolderruimte komen. De toetreding van het daglicht is totaal anders dan.” Het is conceptueel bouwen met een eigen sausje. “Het lijkt een star systeem, maar we kunnen iedere keer een totaal andere woning neerzetten.”

"Ufkes Apeldoorn is efficiënt op het gebied van bouwkosten en duurzaamheid."

BOUWCONCEPT MET UITDAGING


Voor deze projecten stelde opdrachtgever deltaWonen een groslijst op van bouwers met een bouwconcept. “Ufkes Apeldoorn is efficiënt op het gebied van bouwkosten en duurzaamheid. Een bouwconcept kan eenheidsworst zijn dus de uitdaging zat hem deze keer in architectuur en duurzaamheid. De lokale architect heeft goed geanticipeerd op wat er speelt in Stadshagen in Zwolle. Dat is slim gedaan door de aannemer.”

"Het lijkt een star systeem, maar we kunnen iedere keer een totaal andere woning neerzetten.”